Batátový krém s kokosovým mlékem

4 porce, vegan, bez lepku

Suroviny:

  • 800 g batátů
  • 1 – 2 ks cibule
  • 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
  • 40 ml oleje (nebo ghee)
  • 1 l zeleninového vývaru, nebo vody se zeleninovým bujonem
  • dochucení: 1/2 citronu, zázvor, kurkuma, garam masala, špetka chilli, sůl

Postup:

  • Batáty vydrhneme pod tekoucí vodou, případně oloupeme škrabkou.
  • V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kostky. Po zarestování přisypeme koření a necháme rozvonět. Následně přihodíme batáty nakrájené na větší kousky. Osolíme, promícháme a pod poklicí dusíme na mírném plameni za občasného promíchání asi 5 minut.
  • Podlijeme vařícím vývarem, a vaříme do změknutí asi 15 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem v jemný krém. Zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme citronovou šťávou.
  • Servírujeme s praženými semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *