4 porce, vegan, bez lepku
Suroviny:
- 800 g batátů
- 1 – 2 ks cibule
- 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
- 40 ml oleje (nebo ghee)
- 1 l zeleninového vývaru, nebo vody se zeleninovým bujonem
- dochucení: 1/2 citronu, zázvor, kurkuma, garam masala, špetka chilli, sůl
Postup:
- Batáty vydrhneme pod tekoucí vodou, případně oloupeme škrabkou.
- V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kostky. Po zarestování přisypeme koření a necháme rozvonět. Následně přihodíme batáty nakrájené na větší kousky. Osolíme, promícháme a pod poklicí dusíme na mírném plameni za občasného promíchání asi 5 minut.
- Podlijeme vařícím vývarem, a vaříme do změknutí asi 15 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem v jemný krém. Zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme citronovou šťávou.
- Servírujeme s praženými semínky.