Boloňská omáčka z červené čočky

5 porcí, vegan, bez lepku

Suroviny:

  • 150 g (2 ks) cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • 150 g (2 ks) mrkve
  • 150g (3 řapíky) řapíkatého celeru
  • 300 g rajčat
  • 300 g rajčatové passaty
  • 250 g červené čočky
  • Dochucení: sůl, pepř, italské koření = oregáno, bazalka, rozmarýn, tymián)
  • Příloha: těstoviny (výborné jsou kukuřičná vřetena)

Postup:

  • V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli do sklovata. Česnek rozmáčkneme plochou nože, nasekáme najemno a přidáme k cibuli. Následně přidáme pepř a bylinky, které společně s cibulí a česnekem krátce zarestujeme. Tím se rozvine jejich chuť.
  • Mrkev a celer očistíme (drátěnkou) pod tekoucí vodou, rajčata omyjeme. Vše nakrájíme na malé kostičky a přihodíme do hrnce na cibulku. Osolíme asi 1/2 lžičkou soli, promícháme a pod pokličkou necháme na mírném plameni dusit ve vlastní šťávě. Necháme tak 10 minut a občas promícháme.
  • Do směsi přidáme rajčatovou passatu a necháme provařit 5 minut.
  • Mezi tím v sítu propláchneme čočku a následně vaříme 10 minut v 1/2 l vody.
  • Čočku přidáme k zeleninovému ragú, krátce provaříme, dochutíme a servírujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *