5 porcí, vegan, bez lepku
Suroviny:
- 150 g (2 ks) cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
- 150 g (2 ks) mrkve
- 150g (3 řapíky) řapíkatého celeru
- 300 g rajčat
- 300 g rajčatové passaty
- 250 g červené čočky
- Dochucení: sůl, pepř, italské koření = oregáno, bazalka, rozmarýn, tymián)
- Příloha: těstoviny (výborné jsou kukuřičná vřetena)
Postup:
- V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli do sklovata. Česnek rozmáčkneme plochou nože, nasekáme najemno a přidáme k cibuli. Následně přidáme pepř a bylinky, které společně s cibulí a česnekem krátce zarestujeme. Tím se rozvine jejich chuť.
- Mrkev a celer očistíme (drátěnkou) pod tekoucí vodou, rajčata omyjeme. Vše nakrájíme na malé kostičky a přihodíme do hrnce na cibulku. Osolíme asi 1/2 lžičkou soli, promícháme a pod pokličkou necháme na mírném plameni dusit ve vlastní šťávě. Necháme tak 10 minut a občas promícháme.
- Do směsi přidáme rajčatovou passatu a necháme provařit 5 minut.
- Mezi tím v sítu propláchneme čočku a následně vaříme 10 minut v 1/2 l vody.
- Čočku přidáme k zeleninovému ragú, krátce provaříme, dochutíme a servírujeme.