Slazený medem
Suroviny:
TĚSTO:
- 230 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 110 g másla
- 2 vejce
- 3 g soli
- špetka kypřícího prášku
- (1 lžíce studené vody)
Mouku rozmícháme v míse se solí a kypřícím práškem. Rozdrobíme do toho studené máslo a následně vlijeme rozmíchaná vejce s vodou. Vytvoříme nelepivé těsto, příliš dlouho nehněteme. Uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Větší koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Propícháme vidličkou a předpečeme 10 – 15 minut na 180 °C.
NÁPLŇ:
- 500 g tučného tvarohu v kostce
- 100 g medu
- 2 vejce
- asi 40 ml rumu na zředění
Vejce rozmícháme s medem a přidáme tvaroh. Vyšleháme ručním šlehačem a pomalu vléváme rum, aby konzistence byla jemná.
- 500 g ovoce
DROBENKA:
- 120 g strouhaného kokosu (nebo mletých ořechů, část můžeme nahradit jemnými ovesnými vločkami)
- 80 g másla
- 70 g medu
- (skořice)
Na předpečený korpus naneseme tvaroh, na něj poklademe ovoce a pečeme 30 minut na 175 – 180 °C. Poté vyjmeme z trouby, posypeme připravenou drobenkou a dopečeme 10 – 15 minut.