Borůvkový koláč z celozrnného máslového těsta

Slazený medem

Suroviny:

TĚSTO:

  • 230 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 110 g másla
  • 2 vejce
  • 3 g soli
  • špetka kypřícího prášku
  • (1 lžíce studené vody)

Mouku rozmícháme v míse se solí a kypřícím práškem. Rozdrobíme do toho studené máslo a následně vlijeme rozmíchaná vejce s vodou. Vytvoříme nelepivé těsto, příliš dlouho nehněteme. Uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.

Větší koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Propícháme vidličkou a předpečeme 10 – 15 minut na 180 °C.

NÁPLŇ:

  • 500 g tučného tvarohu v kostce
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • asi 40 ml rumu na zředění

Vejce rozmícháme s medem a přidáme tvaroh. Vyšleháme ručním šlehačem a pomalu vléváme rum, aby konzistence byla jemná.

  • 500 g ovoce

DROBENKA:

  • 120 g strouhaného kokosu (nebo mletých ořechů, část můžeme nahradit jemnými ovesnými vločkami)
  • 80 g másla
  • 70 g medu
  • (skořice)

Na předpečený korpus naneseme tvaroh, na něj poklademe ovoce a pečeme 30 minut na 175 – 180 °C. Poté vyjmeme z trouby, posypeme připravenou drobenkou a dopečeme 10 – 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *