Ze špaldové mouky, slazené datlemi a medem, kořeněné zázvorem a kardamomem, skvělé na cesty!
Suroviny na asi 30 ks
- 100 g másla nebo kokosového oleje nebo ghee
- 50 g medu (případně sirupu)
- 50 g datlové pasty (nebo najemno nasekaných datlí)
- 130 g špaldové mouky hladké celozrnné
- 50 g nasekané čokolády (70 %) nebo čoko-peciček
- 50 g lískových nebo vlašských ořechů
- 10 g kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička bio kypřícího prášku
- 2 g soli
- zázvor (velikost palce, nakrájet na mini kostičky), kardamom, skořice
- (možné přidat kokos, sezam,..)
Postup:
- V míse smícháme mouku, sůl, koření, kakao, kypř. prášek, sodu, a nasekané ořechy (lískové je dobré předem opražit v troubě 10 minut na 160 °C).
- V kastrůlku rozpustíme máslo s medem, datlovou pastou a zázvorem. Necháme trochu zchladnout a zapracujeme do sypké směsi. Vychladíme v lednici.
- Do studeného těsta zamícháme kousky čokolády.
- Uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Tvarujeme kuličky (asi po 15 g) a pokládáme na plech s pečícím papírem.
- Pečeme 15 minu na 160 °C.