Ze špaldové mouky
TĚSTO:
- 230 g ŠPALDOVÉ MOUKY celozrnné hladké
- 110 g MÁSLA
- 2 VEJCE
- 3 g SOLI
- špetka KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU nebo JEDLÉ SODY
Mouku promícháme se solí a kypř. práškem, promnout s máslem a následně přilít rozmíhaná vajíčka. Prohněteme v pružné těsto. Je-li příliš suché, přidáme 1 lžíci vlažné vody. Těsto necháme uležet aspoň 2 hodiny v lednici.
Těsto vyválíme na pomoučené ploše, vykrájíme tvary, jaké chceme a klademe na plech s peč. papírem. Pečeme 12 minut na 175 °C v horkovzdušné troubě.
KRÉM – čokoládová pomazánka:
- 150 g tmavého TŘTINOVÉHO CUKRU
- 150 g MÁSLA
- 4 lžíce (60 ml) VODY
- 2 lžíce (30 g) KAKAA
- + špetka soli, kardamom, skořice, chilli
Vodu svaříme s cukrem na sirup, trvá to asi 5 minut. Stáhneme z ohně a vmícháme kakao. Necháme lehce zchladnout a vmícháme máslo. Metličkou mícháme do hladké lesklé konzistence. Necháme zatuhnout do roztíratelné konzistence a mažeme sušenky =).
MŮJ TIP:
Už jsi vyzkoušel/a karob? Použij do krému karob místo kakaa, mňam!
Tento krém je skvělý i jako poleva na buchty, nebo samostatně místo NUTELLY!!! 😉