Karbanátky z pohanky

Vegan, bez lepku, 4 – 5 porcí

Suroviny:

  • 200 g pohanky lámanky
  • 500 ml vody
  • 2 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 100 g uzeného tofu
  • 2 – 3 lžičky soli
  • 2 lžičky majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce (nebo 20 g mletých lněných semínek rozmíchaných ve 100 ml horké vody na gel)

Postup:

  • Pohanku vařit 5 minut v 1/2 l osolené vody a nechat pod pokličkou dojít.
  • Na oleji orestovat cibuli nakrájenou na drobno do sklovata a přidat nasekaný nebo prolisovaný česnek.
  • Mrkev omýt, nastrouhat nahrubo a přidat k česneku. Osolit, opepřit a zasypat majoránkou. Krátce orestovat a přidat rozdrobené tofu. Pod pokličkou podusit do změknutí mrkve.
  • Směs smíchat s pohankou a spojit vejci, nebo lněným semínkem (pro vegan verzi).
  • V případě potřeby dozahustit pohankovou moukou a tvořit placičky, které je možno péct v troubě 15 minut na 180 °C nebo smažit v pánvi na oleji.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou a bramborovou kaší, nebo celerovo-bramborovou kaší.

Celerovo-bramborová kaše

  • 500 g brambor
  • 500 g celeru
  • 100 ml smetany 12 %, nebo rostlinné smetany

Brambory a celer očistit, nakrájet na kostky, zalít vodou tak, aby byly těsně ponořené, osolit a vařit asi 15 minut do změknutí. Po uvaření slít část vody do hrnečku pro případně doředění, rozmačkat šťouchadlem na brambory, zalít horkou smetanou a šlehačem vyšlehat do jemné kaše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *