Vegan, bez lepku, 4 – 5 porcí
Suroviny:
- 200 g pohanky lámanky
- 500 ml vody
- 2 cibule
- 1 velká mrkev
- 50 ml slunečnicového oleje
- 100 g uzeného tofu
- 2 – 3 lžičky soli
- 2 lžičky majoránky
- 5 stroužků česneku
- 2 vejce (nebo 20 g mletých lněných semínek rozmíchaných ve 100 ml horké vody na gel)
Postup:
- Pohanku vařit 5 minut v 1/2 l osolené vody a nechat pod pokličkou dojít.
- Na oleji orestovat cibuli nakrájenou na drobno do sklovata a přidat nasekaný nebo prolisovaný česnek.
- Mrkev omýt, nastrouhat nahrubo a přidat k česneku. Osolit, opepřit a zasypat majoránkou. Krátce orestovat a přidat rozdrobené tofu. Pod pokličkou podusit do změknutí mrkve.
- Směs smíchat s pohankou a spojit vejci, nebo lněným semínkem (pro vegan verzi).
- V případě potřeby dozahustit pohankovou moukou a tvořit placičky, které je možno péct v troubě 15 minut na 180 °C nebo smažit v pánvi na oleji.
- Podáváme s čerstvou zeleninou a bramborovou kaší, nebo celerovo-bramborovou kaší.
Celerovo-bramborová kaše
- 500 g brambor
- 500 g celeru
- 100 ml smetany 12 %, nebo rostlinné smetany
Brambory a celer očistit, nakrájet na kostky, zalít vodou tak, aby byly těsně ponořené, osolit a vařit asi 15 minut do změknutí. Po uvaření slít část vody do hrnečku pro případně doředění, rozmačkat šťouchadlem na brambory, zalít horkou smetanou a šlehačem vyšlehat do jemné kaše.