vegan, bez lepku, 5 porcí
Suroviny:
- 2 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 750 g bílé zeleniny (cuketa / patison / brambory / petržel,…)
- 120 g jáhel
- 1 lžička octa
- Zeleninový bujon 1 kostka
- 150 ml rostlinné smetany
- 50 ml oleje
- 2 hrsti čerstvého kopru
- sůl, pepř
- 1,2 l vody
Postup:
Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno. Přidáme rozdrcený česnek a necháme rozvonět. Nakonec přidáme zeleninu nakrájenou na kostky, osolíme, promícháme a pod pokličkou několik minut na mírném plameni podusíme ve vlastní šťávě.
Podlijeme vodou, přidáme bujon a vaříme do změknutí zeleniny.
Rozmixujeme ponorným mixérem do hladka, přidáme kopr nasekaný najemno, zjemníme smetanou a nakonec dochutíme octem.