Vegan, bez lepku, lehká večeře, 1 porce
- 250 g mrkve
- 10 g ghee (přepuštěné máslo)
- sůl
- koření: garam masala, kuskuma, skořice, zázvor
- Citronová šťáva
- 20 g mandí
Postup:
- V hrnci rozpustíme ghee a rozvoníme v něm koření.
- Mrkev nastrouhám nahrubo a orestujeme na ghee s kořením. Osolíme špetkou soli a přidáme najemno strouhaný zázvor. Pod pokličkou podusíme na mírném plameni 5 minut ve vlastní šťávě.
- Podlijeme trochou vroucí vody, promícháme a dusíme dalších 5 – 10 minut do změknutí.
- Na závěr zakápneme citronovou šťávou.
- Podáváme s praženými mandlemi: mandle pečeme na plechu v troubě na 160 °C, 10 minut.
Jako příloha se hodí jáhly nebo quinoa.
Tato restovaná mrkev se dále skvěle snoubí s kokosovým jogurtem nebo čerstvým sýrem nebo tahini – sezamovou pastou.