KVÁSKOVÁ VÁNOČKA špaldovo-žitná

S máslem a medem

SUROVINY NA VELKOU VÁNOČKU Z 9 PRAMENŮ:

ROZKVAS:

  • 60 g ŽITNÉHO živého KVÁSKU
  • 240 g CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY
  • 360 ml VODY

Promíchat a nechat 12 hodin kvasit při pokojové teplotě.

TĚSTO:

  • 100 g MÁSLA nebo GHEE
  • 4 ŽLOUTKY
  • 2 VEJCE do těsta + 2 na potření
  • 660 g ŠPALDOVÉ MOUKY HLADKÉ CELOZRNNÉ
  • 140 g MEDU
  • (1 CITRON – KŮRA)
  • 60 g ROZINEK (namočené v rumu)
  • 60 g MANDLÍ (půl na půl celé a sekané, bez slupky)
  • 16 g SOLI

POSTUP:

  • Máslo s medem roztopit a nechat vychladnout.
  • Vejce a žloutky prošlehat.
  • Mouku promíchat se solí a citr. kůrou.
  • Vše promíchat dohromady a důkladně prohníst v hladké, nelepivé těsto.
  • Nechat kynout 4 – 5 hodin.
  • Uplést …..
  • Každé patro potřít vejcem a posypat rozinkami a sekanými mandlemi. (Kdyby byly uvnitř těsta, trhalo by se.)
  • Upletenou vánočku potřít vejcem a ozdobit celými mandlemi.
  • Nechat 1 hodinu dokynout.
  • PEČENÍ: 10 minut na 200 °C, 20 minut na 180 °C, přikrýt alobalem, 50 – 60 minut na 160 °C.
  • Krájet až po úplném vychladnutí, nejlépe alespoň za 8 hodin.

…..PLETENÍ VÁNOČKY:

  • Těsto rozdělíme na 9 stejných dílů.
  • Utvoříme z nich bochánky a následně stejně dlouhé hady.
  • 1. PATRO: 4 prameny //symbolizující VODU, OHEŇ, ZEMI a VZDUCH// dáme vedle sebe.
  • Pleteme: V levé dvojici levý přes pravý. V pravé dvojici pravý přes levý. V prostřední dvojici pravý přes levý.
  • 2. PATRO: 3 prameny symbolizující //TĚLO, MYSL, DUCH// dáme vedle sebe.
  • Pleteme copánek (pravý přes prostřední, levý přes prostřední,..)
  • 3. PATRO: 2 prameny //symbolizující 2 protiklady = nebe a země / černá a bílá / jin jang / žena a muž /…//
  • Pleteme šroubovici. Dáme na vrch vánočky a volné konce zasuneme pod vánočku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *