Kváskové housky ze špaldové mouky

Rozkvas:

Rozmícháme mouku s vodou a přidáme kvásek. V míse zakryté utěrkou necháme při pokojové teplotě zrát 12 hodin.

Těsto:

  • 30 g ghee nebo másla
  • 350 g špaldové mouky celozrnné
  • 240 ml vody
  • 10 g soli
  • 10 g medu
  • připravený rozkvas

V míse rozmícháme mouku se solí. Přilijeme vodu s medem a rozpuštěným máslem. Nakonec vmícháme rozkvas a řádně prohněteme. Těsto je trochu lepivé, ale tuhé a proto doporučuji hníst rukama.

Při pokojové teplotě necháme kvasit 4 – 5 hodin. Poté rozdělíme na kousky po 80 g a každý kousek pak na 3 díly, ze kterých zapleteme housku.

Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou, posypeme semínky a necháme ještě 2 h dokynout.

Pečeme v troubě na horní a spodní ohřev: 5 minut na 220°C +5 minut na 200°C + 10-15 minut na 180 °C.

Upečené housky poznáme podle upečeného spodku, jdou odlepit od plechu. Nesmí být vysušené, ani nedopečené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *