Rozkvas:
- 20 g živého žitného kvásku (k dispozici i zde:https://www.pecempecen.cz/
- 150 g špaldové mouky celozrnné
- 150 ml vody
Rozmícháme mouku s vodou a přidáme kvásek. V míse zakryté utěrkou necháme při pokojové teplotě zrát 12 hodin.
Těsto:
- 30 g ghee nebo másla
- 350 g špaldové mouky celozrnné
- 240 ml vody
- 10 g soli
- 10 g medu
- připravený rozkvas
V míse rozmícháme mouku se solí. Přilijeme vodu s medem a rozpuštěným máslem. Nakonec vmícháme rozkvas a řádně prohněteme. Těsto je trochu lepivé, ale tuhé a proto doporučuji hníst rukama.
Při pokojové teplotě necháme kvasit 4 – 5 hodin. Poté rozdělíme na kousky po 80 g a každý kousek pak na 3 díly, ze kterých zapleteme housku.
Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou, posypeme semínky a necháme ještě 2 h dokynout.
Pečeme v troubě na horní a spodní ohřev: 5 minut na 220°C +5 minut na 200°C + 10-15 minut na 180 °C.
Upečené housky poznáme podle upečeného spodku, jdou odlepit od plechu. Nesmí být vysušené, ani nedopečené.