Kváskové jidáše

//těsto na vánočku a další sladké pletence//

Ze špaldové mouky s medem a ghee

Suroviny:

Rozkvas:

  • 30 g žitného kvásku
  • 120 g žitné mouky hladké celozrnné
  • 180 ml vody

Smícháme a necháme 12 h kvasit při pokojové teplotě zakryté utěrkou.

Těsto:

  • 50 g ghee nebo másla
  • 2 žloutky
  • 1 vejce (+ 1 vejce na potření)
  • 330 – 350 g špaldové mouky hladké celozrnné
  • 70 g medu
  • 8 g soli
  • volitelně: kůra z 1 citronu, vanilka, 30 g rozinek (nejlépe namočených v rumu), 30 g mandlí (sekaných) + celých na ozdobu

Postup:

  • V kastrůlku rozpustíme máslo s medem.
  • Vejce a žloutky rozmícháme a přimícháme do nich vychladlé máslo s medem.
  • Ve větší míse promícháme mouku se solí (a citrónovou kůrou).
  • Následně smícháme vše dohromady a důkladně prohněteme (rukama, asi 10 minut), až vznikne pružné, nelepivé těsto.
  • Necháme kynout při pokojové teplotě pod utěrkou 4 hodiny.
  • Těsto rozdělíme na stejné díly (po 60 – 80 g), vyválíme provazy a zaplétáme vánočku, copy, housky, věnec, jidáše,…
  • Na plechu necháme ještě 1 hodinu dokynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme mandlemi (a posypeme semínky) a pečeme:
  • Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vložíme plech s pečivem a ihned stáhneme teplotu na 200 °C. Po 5 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Po dalších 5 minutách stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme 20 – 25 minut (podle velikosti pletenců) do zlata.
  • Upečené pomažeme máslem nebo ghee a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *