//těsto na vánočku a další sladké pletence//
Ze špaldové mouky s medem a ghee
Suroviny:
Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 120 g žitné mouky hladké celozrnné
- 180 ml vody
Smícháme a necháme 12 h kvasit při pokojové teplotě zakryté utěrkou.
Těsto:
- 50 g ghee nebo másla
- 2 žloutky
- 1 vejce (+ 1 vejce na potření)
- 330 – 350 g špaldové mouky hladké celozrnné
- 70 g medu
- 8 g soli
- volitelně: kůra z 1 citronu, vanilka, 30 g rozinek (nejlépe namočených v rumu), 30 g mandlí (sekaných) + celých na ozdobu
Postup:
- V kastrůlku rozpustíme máslo s medem.
- Vejce a žloutky rozmícháme a přimícháme do nich vychladlé máslo s medem.
- Ve větší míse promícháme mouku se solí (a citrónovou kůrou).
- Následně smícháme vše dohromady a důkladně prohněteme (rukama, asi 10 minut), až vznikne pružné, nelepivé těsto.
- Necháme kynout při pokojové teplotě pod utěrkou 4 hodiny.
- Těsto rozdělíme na stejné díly (po 60 – 80 g), vyválíme provazy a zaplétáme vánočku, copy, housky, věnec, jidáše,…
- Na plechu necháme ještě 1 hodinu dokynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme mandlemi (a posypeme semínky) a pečeme:
- Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vložíme plech s pečivem a ihned stáhneme teplotu na 200 °C. Po 5 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Po dalších 5 minutách stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme 20 – 25 minut (podle velikosti pletenců) do zlata.
- Upečené pomažeme máslem nebo ghee a necháme vychladnout.