Suroviny:
Rozkvas:
- 1 lžička kvásku pokojové teploty (k sehnání např. zde https://www.pecempecen.cz/)
- 125 g žitné mouky celozrnné hladké
- 125 ml vody (vlažné, filtrované nebo odstáté = bez chlóru)
Smíchat v míse, přikrýt utěrkou a nechat 12 h při pokojové teplotě zrát.
Těsto:
- 250 g rozkvasu (zbytek uložit v čisté skleničce do lednice pro příští pečení)
- 500 ml černého piva pokojové teploty
- 30 g medu /sirobu / melasy
- 250 g žitných (nebo ovesných) vloček
- 50 g semínek nebo ořechů (slunečnicová / dýňová / sezamová semínka / vlašské nebo (pražené) lískové ořechy)
- 375 g žitné mouky celozrnné hladké
- 15 g soli
- 80 g semínek na vysypání formy a posypání chleba
- 10 g másla na vymazání formy
Mouku, vločky, sůl a semínka promícháme ve větší míse. Za stálého míchání vařečkou přilijeme pivo rozmíchané s medem a nakonec vmícháme vzešlý rozkvas. Těsto důkladně promícháme tak, aby se vše propojilo, ale nehněteme, jako kynuté těsto z kvasnic.
Formu (já používám tu na biskupský chlebíček (délka 26 cm), nebo oválnou litinovou formu na pečení masa) vymažeme máslem a vysypeme semínky. Vlijeme do ní těsto, posypeme semínky, přikryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme kvasit 4 – 6 hodin.
Pečení:
- 10 min na 250 °C
- 50 min na 200 °C
- 10 – 15 min na 180 °C dopéct bez formy
Upečený chléb nechat vychladnout na mřížce v otevřené troubě. Zakrojit ho je možné až po úplném vychladnutí, nejlépe až po 8 hodinách.