Nadýchaná, ze špaldové mouky, bez cukru
- 250 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
- 160 g datlové pasty (nebo třtinového cukru, či medu)
- 6 vajec (z bílků sníh)
- 150 g mletého máku
- 180 g špaldové mouky celozrnné hladké
- 1 kypřící prášek (bio, bez fosfátů)
- 200 ml vody nebo minerálky
- špetka soli, citronová kůra, skořice
- máslo a strouhaný kokos do formy
Postup:
- Žloutky vyšleháme s datlovou pastou (nebo cukrem) do pěny. Vešleháme máslo.
- Z bílků vyšleháme sníh
- Mouku, sůl, kypř. prášek a mák promícháme.
- Do žloutkové pěny vmícháme vlažnou vodu nebo minerálku a zlehka střídavě vmícháváme sníh a sypké ingredience.
- Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto a pečeme v horkovzdušné troubě na 160 °C, 60 minut.