5 porcí, vegan, bez lepku
Suroviny:
- 250g mrkve
- 120g slunečnicových semínek (předem namočené 4 – 8 hodin)
- 75ml oleje (slunečnicový/olivový)
- dochucení: sůl, kurkuma, skořice, citronová šťáva, zázvor (sušený, nebo najemno strouhaný), (garam masala)
Výroba:
- Očistíme mrkev. Není třeba loupat, ale je dobré jí vydrhnout drátěnkou pod tekoucí vodou. Nakrájíme jí na špalíky a necháme 10 minut dusit v hrnci s trochou osolené vroucí vody do změknutí.
- V hlubší míse smícháme dohromady uvařenou mrkev, namočená a propláchnutá semínka a olej. Ponorným mixerem rozmixujeme do hladka a dochutíme.
Obměna:
Tímto způsobem můžeme připravit různé druhy zeleninových pomazánek. Lze využít různé druhy zeleniny (květák, celer, brokolice,…), různá semínka (slunečnicová, dýňová, konopná, nebo ořechy – vlašské, lískové) a různé oleje (např. olivový, dýňový, lněný,…). Dochucujeme pak různými druhy koření a bylinek. Výborná je například:
Pomazánka z červené řepy:
- 250g červené řepy (uvařené v celku, asi 40 minut ve vroucí vodě)
- 120g slunečnicových semínek (namočených 4 – 8 h v čisté vodě)
- 75 ml olivového oleje
- Dochucení: sůl, balsamicový ocet, rozmarýn
Postup:
- V míse smícháme uvařenou, nahrubo nastrouhanou řepu, olej a namočená propláchnutá semínka. Tyčovým mixerem umixujeme do hladké konzistence a dochutíme.