Mrkvová pomazánka

5 porcí, vegan, bez lepku

Suroviny:

  • 250g mrkve
  • 120g slunečnicových semínek (předem namočené 4 – 8 hodin)
  • 75ml oleje (slunečnicový/olivový)
  • dochucení: sůl, kurkuma, skořice, citronová šťáva, zázvor (sušený, nebo najemno strouhaný), (garam masala)

Výroba:

  • Očistíme mrkev. Není třeba loupat, ale je dobré jí vydrhnout drátěnkou pod tekoucí vodou. Nakrájíme jí na špalíky a necháme 10 minut dusit v hrnci s trochou osolené vroucí vody do změknutí.
  • V hlubší míse smícháme dohromady uvařenou mrkev, namočená a propláchnutá semínka a olej. Ponorným mixerem rozmixujeme do hladka a dochutíme.

Obměna:

Tímto způsobem můžeme připravit různé druhy zeleninových pomazánek. Lze využít různé druhy zeleniny (květák, celer, brokolice,…), různá semínka (slunečnicová, dýňová, konopná, nebo ořechy – vlašské, lískové) a různé oleje (např. olivový, dýňový, lněný,…). Dochucujeme pak různými druhy koření a bylinek. Výborná je například:

Pomazánka z červené řepy:

  • 250g červené řepy (uvařené v celku, asi 40 minut ve vroucí vodě)
  • 120g slunečnicových semínek (namočených 4 – 8 h v čisté vodě)
  • 75 ml olivového oleje
  • Dochucení: sůl, balsamicový ocet, rozmarýn

Postup:

  • V míse smícháme uvařenou, nahrubo nastrouhanou řepu, olej a namočená propláchnutá semínka. Tyčovým mixerem umixujeme do hladké konzistence a dochutíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *