Ze špaldové mouky
Suroviny:
- 150 g vlašských ořechů (mletých)
- 220 g mrkve (jemně strouhané)
- 70 g rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
- 120 g rýžové (nebo pohankové) mouky
- 150 g špaldové mouky celozrnné
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů)
- 2 vejce
- 120 g medu nebo sirupu \(rýžový / datlový / agáve,..)
- 100 g oleje
- 80 ml vody nebo minerálky
- 1/2 citronu – kůra + šťáva
- špetka soli, skořice, (zázvor)
Postup:
- V jedné míse smícháme sypké suroviny.
- V další míse vyšleháme vejce s medem, vodou, olejem a citronem. Nakonec vmícháme strouhanou mrkev.
- Vše smícháme dohromady a vlijeme do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané mletými ořechy nebo kokosem nebo hrubou moukou.
- Pečeme v horkovzdušné troubě na 175 °C, 50 minut.