Pohanka zapečená s brokolicí a sojovým masem

Vegetariánské, bez lepku, 5 porcí

  • 400 g pohanky kroupy
  • 80 g sójových kostek
  • 1 kg brokolice
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g slunečnicových nebo dýňových semínek na posyp
  • 200 g sýru Čedar
  • Sůl, pepř, bylinky, uzená paprika, kmín, nové koření
  • 80 ml oleje

Postup:

  • Pohanku vaříme pod poklicí v 1 l osolené vody 5 minut a 20 minut necháme dojít.
  • Sójové kostky vaříme 15 minut ve vroucí vodě se špetkou soli, pepře, nového koření, kmínu a uzené papriky. Poté slijeme přes síto a necháme okapat.
  • Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme najemno nasekaný česnek. Po zezlátnutí přidáme uvařené sójové maso a orestujeme.
  • Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme 3 minuty ve vroucí vodě. Poté slijeme a opláchneme pod studenou vodou, aby si zelenina zachovala barvu.
  • Brokolici přidáme k orestovanému ,,masu“, osolíme a přidáme bylinky (jakékoli, hodí se rozmarýn, tymián, oregáno, majoránka,… nebo čerstvá petrželka). Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a dochutíme solí.
  • Pekáč vymažeme olejem a navrstvíme 1/2 pohankové směsi. Posypeme 1/2 nahrubo strouhaného sýra a 1/2 semínek. Vršek potřeme olejem.
  • Pečeme 15 minut na 160 °C. Vytáhneme z trouby, posypeme zbytkem sýra a zbylými semínky. Pečeme dalších 10 minut.
  • Servírujeme posypané petrželkou, s čerstvým listovým salátem nebo kysanou zeleninou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *