Vegetariánské, bez lepku, 5 porcí

- 400 g pohanky kroupy
- 80 g sójových kostek
- 1 kg brokolice
- 2 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 100 g slunečnicových nebo dýňových semínek na posyp
- 200 g sýru Čedar
- Sůl, pepř, bylinky, uzená paprika, kmín, nové koření
- 80 ml oleje
Postup:
- Pohanku vaříme pod poklicí v 1 l osolené vody 5 minut a 20 minut necháme dojít.
- Sójové kostky vaříme 15 minut ve vroucí vodě se špetkou soli, pepře, nového koření, kmínu a uzené papriky. Poté slijeme přes síto a necháme okapat.
- Na oleji orestujeme cibulku. Přidáme najemno nasekaný česnek. Po zezlátnutí přidáme uvařené sójové maso a orestujeme.
- Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme 3 minuty ve vroucí vodě. Poté slijeme a opláchneme pod studenou vodou, aby si zelenina zachovala barvu.
- Brokolici přidáme k orestovanému ,,masu“, osolíme a přidáme bylinky (jakékoli, hodí se rozmarýn, tymián, oregáno, majoránka,… nebo čerstvá petrželka). Nakonec vmícháme uvařenou pohanku a dochutíme solí.
- Pekáč vymažeme olejem a navrstvíme 1/2 pohankové směsi. Posypeme 1/2 nahrubo strouhaného sýra a 1/2 semínek. Vršek potřeme olejem.
- Pečeme 15 minut na 160 °C. Vytáhneme z trouby, posypeme zbytkem sýra a zbylými semínky. Pečeme dalších 10 minut.
- Servírujeme posypané petrželkou, s čerstvým listovým salátem nebo kysanou zeleninou.