Vegan, bez lepku
Suroviny pro 4 osoby:
- 40 ml slunečnicového oleje nebo ghee
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- provensálské koření
- 2 střední červené řepy
- 1/2 celeru
- 80 g pohanky kroupy
- 1 kostka zeleninového bio bujonu
- sůl
- umeocet
- čerstvá celerová nať, máme-li
Postup:
- Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno do sklovata.
- Přidáme rozdrcený česnek a provensálské koření a necháme rozvonět.
- Dál přidáme na kostičky nakrájenou řepu, osolíme, promícháme, restujeme pod pokličkou na mírném plameni.
- Mezi tím oloupeme nebo pod vodou očistíme celer a nakrájíme také na kostičky. Přidáme k řepě a krátce společně restujeme.
- Zalijeme vodou s kostkou bujonu, nebo zeleninovým vývarem. Vaříme asi 10 minut.
- Přisypeme pohanku a vaříme dalších 5 minut. Poté necháme několik minut v hrnci pod pokličkou dojít.
- Nakonec dochutíme asi dvěma lžícemi umeocta a případně dosolíme.
- Podáváme s nasekanou celerovou natí.