POVIDLOŇ

Tradiční šumavský zákusek podle mě =)

Odpalované TĚSTO:

  • MÁSLO 100 g
  • MOUKA (hladká špaldová) 200 g
  • VEJCE 5 ks
  • VODA 500 ml
  • SŮL 2 g

V kastrolu svařit vodu s máslem. Vmíchat mouku, nejdříve metličkou, pak plochou vařečkou a na středním plameni odpalovat = míchat, dokud se nevytvoří na dnu hrnce bílý povlak, asi 5 minut. Nechat vychladnouut a pak zamíchat vejce, jedno po druhém.

Rozetřít v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem, nebo do 2 obdelníkových zapékacích forem.

Troubu předehřát na 250 °C, po vložení plechu snížit na 190 °C, péct asi 30-40 minut.

KRÉM:

  • POVIDLA 250 g + trochu VODY nebo RUMU na zředění + perníkové koření (potřít spodní plát)
  • TUČNÝ TVAROH 750 g
  • ŠLEHAČKA 600 ml
  • ZTUŽOVAČ ŠPEHAČKY 2 ks
  • CUKR (nejlépe moučkový třtinový) 150 g
  • MÁK 20 g (do 1/2 krému)

První plát potřít povidly, na to krém s mákem, na to druhý plát a čistý krém na vrch, posypat mákem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *