Tradiční šumavský zákusek podle mě =)
Odpalované TĚSTO:
- MÁSLO 100 g
- MOUKA (hladká špaldová) 200 g
- VEJCE 5 ks
- VODA 500 ml
- SŮL 2 g
V kastrolu svařit vodu s máslem. Vmíchat mouku, nejdříve metličkou, pak plochou vařečkou a na středním plameni odpalovat = míchat, dokud se nevytvoří na dnu hrnce bílý povlak, asi 5 minut. Nechat vychladnouut a pak zamíchat vejce, jedno po druhém.
Rozetřít v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem, nebo do 2 obdelníkových zapékacích forem.
Troubu předehřát na 250 °C, po vložení plechu snížit na 190 °C, péct asi 30-40 minut.
KRÉM:
- POVIDLA 250 g + trochu VODY nebo RUMU na zředění + perníkové koření (potřít spodní plát)
- TUČNÝ TVAROH 750 g
- ŠLEHAČKA 600 ml
- ZTUŽOVAČ ŠPEHAČKY 2 ks
- CUKR (nejlépe moučkový třtinový) 150 g
- MÁK 20 g (do 1/2 krému)
První plát potřít povidly, na to krém s mákem, na to druhý plát a čistý krém na vrch, posypat mákem.