Vegetariánské
Quiche /kiš/ je slaný koláč z křehkého těsta. Existuje několik receptů, různé možnosti náplní.. Já zde uvádím svůj oblíbený recept ve dvou možných variantách.
Suroviny:
Těsto:
Suroviny
- 230 g hladké mouky (já používám celozrnnou špaldovou)
- 110 g másla
- 2 šťastná vejce (rozmíchaná)
- 3 g soli
- (1 lžíce studené vody – podle savosti mouky)
- špetka kypřícího prášku
Postup:
V míse promícháme metlou mouku se solí a kypřícím práškem. Do toho rozdrobíme máslo, vlijeme vejce a vypracujeme těsto. Je-li těsto příliš suché, přidáme lžíci studené vody.
Těsto zabalíme do sáčku (aby neoschlo a rozvonělo se) a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Poté rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm a přesuneme do vymazané a hrubou moukou (nebo semínky) vysypané velké koláčové formy. Okraje seřízneme a dno propícháme vidličkou. Předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
NÁPLŇ:
Suroviny
1) s brokolicí
- 250 ml smetany (33%)
- 2 vejce
- 200 g ricotty
- 100 g Lučiny
- 2 stroužky česneku
- 1 ks větší brokolice
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- 100 g sýru Chedar na posypání
- 80 g sekaných mandlí na vrch
- máslo na vymazání a hrubá mouka, nebo drobná semínka na vysypání větší koláčové formy.
Postup:
V míse rozmícháme metlou vejce. Vlijeme smetanu. Přidáme Ricottu a Lučinu, promícháme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Připravíme brokolici: do mělkého kastrolu nalejeme tolik vody, aby potom byla brokolice ponořená jen z části, osolíme a dáme vařit. Do vroucí vody přesuneme na růžičky rozebranou brokolici a pod pokličkou vaříme 5 minut. Poté scedíme přes cedník a ihned opláchneme studenou vodou. Tak si zelenina zachová barvu.
Na předpečené těsto nalejeme smetanovou náplň a na ní rozprostřeme růžičky brokolice.
Pečeme 30 minut na 180 °C (horní a spodní ohřev), vytáhneme z trouby, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a nasekanými mandlemi a 10 minut ještě necháme dopéct.
2) S cuketou, lilkem a rajčaty (ratatouille)
- 250 ml smetany (33%)
- 2 vejce
- 200 g rocotty
- 100 g Mascarpone nebo Lučiny
- 2 stroužky česneku
- 1 ks cukety
- 3 ks rajčat
- 1 ks lilku
- 1 ks červené cibule
- sůl, pepř, provensálské koření
- 100 g parmezánu na posypání
Postup:
Stejně jako u předchozí varianty smícháme vejce, smetanu, čerstvý sýr a koření. Vlijeme na předpečený vychladlý korpus. Lilek nakrájíme na tenká kolečka, rozprostřeme na talíř, posolíme a 30 minut necháme vypotit. Poté omyjeme od soli pod tekoucí vodou a vyždímáme. Na vrch vyskládáme střídavě tenká kolečka cukety, kolečka rajčat, a lilku. Mezi to rozprostřeme tenké plátky cibule.
Pečeme 30 minut na 180 °C, posypeme parmezánem a vrátíme do trouby na 10 minut dopéct.
Pozn.: Další výborná varianta je např. se špenátem a dýní.
Je možno experimentovat s jakoukoli zeleninou a její chuť podtrhnout vhodným kořením a bylinkami.