Quiche – francouzský zeleninový koláč

Vegetariánské

Quiche /kiš/ je slaný koláč z křehkého těsta. Existuje několik receptů, různé možnosti náplní.. Já zde uvádím svůj oblíbený recept ve dvou možných variantách.

Suroviny:

Těsto:

Suroviny

  • 230 g hladké mouky (já používám celozrnnou špaldovou)
  • 110 g másla
  • 2 šťastná vejce (rozmíchaná)
  • 3 g soli
  • (1 lžíce studené vody – podle savosti mouky)
  • špetka kypřícího prášku

Postup:

V míse promícháme metlou mouku se solí a kypřícím práškem. Do toho rozdrobíme máslo, vlijeme vejce a vypracujeme těsto. Je-li těsto příliš suché, přidáme lžíci studené vody.

Těsto zabalíme do sáčku (aby neoschlo a rozvonělo se) a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Poté rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm a přesuneme do vymazané a hrubou moukou (nebo semínky) vysypané velké koláčové formy. Okraje seřízneme a dno propícháme vidličkou. Předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

NÁPLŇ:

Suroviny

1) s brokolicí

  • 250 ml smetany (33%)
  • 2 vejce
  • 200 g ricotty
  • 100 g Lučiny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks větší brokolice
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • 100 g sýru Chedar na posypání
  • 80 g sekaných mandlí na vrch
  • máslo na vymazání a hrubá mouka, nebo drobná semínka na vysypání větší koláčové formy.

Postup:

V míse rozmícháme metlou vejce. Vlijeme smetanu. Přidáme Ricottu a Lučinu, promícháme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Připravíme brokolici: do mělkého kastrolu nalejeme tolik vody, aby potom byla brokolice ponořená jen z části, osolíme a dáme vařit. Do vroucí vody přesuneme na růžičky rozebranou brokolici a pod pokličkou vaříme 5 minut. Poté scedíme přes cedník a ihned opláchneme studenou vodou. Tak si zelenina zachová barvu.

Na předpečené těsto nalejeme smetanovou náplň a na ní rozprostřeme růžičky brokolice.

Pečeme 30 minut na 180 °C (horní a spodní ohřev), vytáhneme z trouby, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a nasekanými mandlemi a 10 minut ještě necháme dopéct.

2) S cuketou, lilkem a rajčaty (ratatouille)

  • 250 ml smetany (33%)
  • 2 vejce
  • 200 g rocotty
  • 100 g Mascarpone nebo Lučiny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cukety
  • 3 ks rajčat
  • 1 ks lilku
  • 1 ks červené cibule
  • sůl, pepř, provensálské koření
  • 100 g parmezánu na posypání

Postup:

Stejně jako u předchozí varianty smícháme vejce, smetanu, čerstvý sýr a koření. Vlijeme na předpečený vychladlý korpus. Lilek nakrájíme na tenká kolečka, rozprostřeme na talíř, posolíme a 30 minut necháme vypotit. Poté omyjeme od soli pod tekoucí vodou a vyždímáme. Na vrch vyskládáme střídavě tenká kolečka cukety, kolečka rajčat, a lilku. Mezi to rozprostřeme tenké plátky cibule.

Pečeme 30 minut na 180 °C, posypeme parmezánem a vrátíme do trouby na 10 minut dopéct.

Pozn.: Další výborná varianta je např. se špenátem a dýní.

Je možno experimentovat s jakoukoli zeleninou a její chuť podtrhnout vhodným kořením a bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *