Suroviny:
Základ
- 150 g pohanky kroupy (namočit 8 hodin, slít, propláchnout)
- 50 g zlatého lněného semínka mletého
- 100 g sušených fíků (suché, mleté na mlýnku na maso)
- 50 g ořechů nebo mandlí (suché, mleté najemno)
- sůl
- (skořice / perníkové koření)
Vše smícháme dohromady a vytvoříme kompaktní hmotu. Uložíme do lednice na několik hodin. Pak pomocí dvou pečících papírů vyválíme asi 0,5 cm tlustý obdélník.
Náplň:
- 200 g mletého máku
- 1 banán (najemno strouhaný)
- 50 g sušených švestek (namočit 8 hodin, slít)
- 50 g medu
- perníkové koření, sůl, citronová kůra
V mixéru rozmixujeme švestky, přidáme mák a med. Promícháme s banánem a kořením. Je-li náplň příliš suchá, zředíme trochou vody ze švestek.
Makovou náplň natřeme na těsto a opatrně srolujeme.