Špenát s tempehem a jáhlovo-polentovým knedlíkem

Vegan, bez lepku, 4 porce

Špenát:

  • 800 g mraženého špenátu sekaného (nebo 800 g čerstvých špenátových listů)
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 150 ml mandlové smetany (nebo smetany na vaření 12 % tuku)
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • 50 ml slunečnicového oleje

Na oleji orestujeme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme podrcený česnek, zarestujeme a posypeme špetkou pepře a muškátového oříšku, aby se rozvoněl.

Následně přidáme mražený špenát, osolíme, promícháme a na mírném plameni pod pokličkou necháme podusit asi 15 minut.

(V případě použití čerstvého špenátu listy krátce orestujeme na cibulce, osolíme a krátce podusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě. Na jednu porci počítáme asi 200 g čerstvých špenátových listů.)

Tempeh:

  • 200 g uzeného tempehu

Tempeh nakrájíme na kostičky, omastíme trochou oleje, dáme do pekáčku a pečeme 10 minut na 180 °C.

Jáhlovo-polentový knedlík:

  • 120 g jáhel
  • 120 g instantní polenty
  • 960 – 1000 ml vody
  • špetka soli

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Vsypeme jáhly a vaříme 15 minut na mírném plameni. Po 15-ti minutách přisypáváme za stálého míchání metličkou polentu a 1 minutu povaříme. Necháme 5 minut dojít pod pokličkou.

Na pracovní stůl rozložíme kus potravinové fólie, naneseme na ní část uvařené kaše a svineme do tvaru knedlíku. Necháme 1/2 hodiny zatuhnout.

Případně můžeme kaši – knedlík nechat ztuhnout v chlebíčkové formě, nebo pekáčku a poté nakrájet.

Pozn.:

JÁHLY: Často se uvádí, že jáhly se musí před vařením jednou, až třikrát spařit horkou vodou, aby nebyly hořké. Já je nespařuji, ale sypu je rovnou do vařící vody a ještě se mi nestalo, aby byly hořké. A to jáhly různých značek a kvalitě.

Na jáhlovou kaši odměřuji poměr 1 díl jáhel a 5 dílů vody (to je 70 g jáhel a 350 ml vody), na jáhly jako přílohu pak 1 díl jáhel a 3 díly vody (to je 70 g jáhel a 250 ml vody). Vařím se špetkou soli 15 minut na mírném plameni pod pokličkou a ještě pár minut nechám dojít.

TEMPEH: Velká dobrota plná bílkovin a zdroj vitamínu B 12! Jsou to fermentované slisované sójové boby. K dostání je bílý natural, smažený, nebo uzený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *