Tvarohové šátečky z máslového kynutého těsta

Suroviny:

Těsto

  • 500 g – 600 g hladké + polohrubé mouky (nebo celozrnné špaldové)
  • 42 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 250 g másla (změklého)
  • 60 g (třtinového) cukru
  • 2 vejce
  • 5 g soli
  • citronová kůra

Tvaroh:

  • 500 g tučného tvarohu (farmářský, nebo kostka)
  • 100 g (třtinového) cukru
  • 2 vejce
  • (rozinky v rumu, citronová kůra, vanilka)

Postup:

  • V míse rozmícháme droždí s 1/3 cukru, přilijeme 100 ml vlažného mléka a přisypeme trochu hladké mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  • Ve větší míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou.
  • V další míse vyšleháme máslo s cukrem a vejci do pěny. Postupně zašleháme zbytek vlažného mléka.
  • Smícháme vzešlý kvásek, mouku a máslovou pěnu a vypracujeme pružné, hladké a nelepivé těsto. Mouku přisypáváme postupně tak, aby se s těstem dobře pracovalo. Záleží na savosti mouky, obvykle je to v rozmezí 500 – 600 g.
  • Těsto bez dalšího kynutí vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm a rozkrájíme na čtverce asi 10 x 10 cm, nebo menší / větší – záleží na vás ;).
  • Naplníme tvarohem rozmíchaným s vejci a cukrem. Pokud je tvaroh příliš řídký, zahustíme trochou pudinkového prášku. Přehneme protilehlé rohy a položíme na plech s pečícím papírem.
  • Necháme asi 2 h dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 minut na 175 °C v horkovzdušné troubě.
  • Po upečení můžeme ještě pokropit máslem a posypat cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *