Suroviny:
Těsto
- 500 g – 600 g hladké + polohrubé mouky (nebo celozrnné špaldové)
- 42 g droždí
- 200 ml mléka
- 250 g másla (změklého)
- 60 g (třtinového) cukru
- 2 vejce
- 5 g soli
- citronová kůra
Tvaroh:
- 500 g tučného tvarohu (farmářský, nebo kostka)
- 100 g (třtinového) cukru
- 2 vejce
- (rozinky v rumu, citronová kůra, vanilka)
Postup:
- V míse rozmícháme droždí s 1/3 cukru, přilijeme 100 ml vlažného mléka a přisypeme trochu hladké mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Ve větší míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou.
- V další míse vyšleháme máslo s cukrem a vejci do pěny. Postupně zašleháme zbytek vlažného mléka.
- Smícháme vzešlý kvásek, mouku a máslovou pěnu a vypracujeme pružné, hladké a nelepivé těsto. Mouku přisypáváme postupně tak, aby se s těstem dobře pracovalo. Záleží na savosti mouky, obvykle je to v rozmezí 500 – 600 g.
- Těsto bez dalšího kynutí vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm a rozkrájíme na čtverce asi 10 x 10 cm, nebo menší / větší – záleží na vás ;).
- Naplníme tvarohem rozmíchaným s vejci a cukrem. Pokud je tvaroh příliš řídký, zahustíme trochou pudinkového prášku. Přehneme protilehlé rohy a položíme na plech s pečícím papírem.
- Necháme asi 2 h dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 minut na 175 °C v horkovzdušné troubě.
- Po upečení můžeme ještě pokropit máslem a posypat cukrem.