Tvarohovo-smetanový koláč

Jemně sladký, ze špaldové mouky

Suroviny:

Těsto

  • 230 g špaldové mouky celozrnné hladké
  • 110 g másla (vychlazeného)
  • 2 vejce
  • 3 g soli
  • špetka kypřícího prášku
  • (1 lžíce studené vody)

TVAROHOVÁ náplň

  • 500 g tvarohu (nejlépe se hodí tučný tvaroh v alobalu, nebo farmářský tvaroh)
  • 2 vejce
  • 50 g agáve sirupu, javorového sirupu nebo medu (koláč není moc sladký, ale stačí to)
  • 150 ml mléka
  • 10 g vanilkového pudinkového prášku
  • 500 g ovoce (kompotované broskve nebo meruňky – 2 menší plechovky, nebo šťavnaté čerstvé ovoce – maliny / ostružiny / jahody / broskve / meruňky /…)
  • 50 g plátků mandlí na vysypání a posyp

NEBO up-grade SMETANOVÁ verze:

  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 200 g Lučiny
  • 200 ml smetany (31%)
  • 2 vejce
  • 50 g agáve sirupu, javorového sirupu nebo medu
  • 10 g vanilkového pudinkového prášku
  • 500 g ovoce
  • 50 g plátků mandlí na vysypání a posyp

Postup:

  • V míse promícháme mouku, kypř. prášek a sůl. Promneme s máslem. Vejce rozmícháme s vodou v misce a přilijeme k mouce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do igelitu a necháme odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
  • Náplň: v míse šleháme tvaroh se sirupem a vejci. Postupně přilíváme mléko a za stálého šlehání přisypeme pudinkový prášek. (Ve smetanové verzi postupujeme podobně).
  • Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 170 °C. Velkou koláčovou nebo větší čtvercovou formu vymažeme máslem a vysypeme plátky mandlí. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm a přeneseme do formy. Seřízneme a upravíme okraje, propícháme vidličkou a předpečeme 10 minut.
  • Na předpečený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a navrch poklademe ovocem. Pečeme v horkovzdušné troubě na 165°C asi 60 minut. 10 minut před dopečením posypeme mandlemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *