Jemně sladký, ze špaldové mouky
Suroviny:
Těsto
- 230 g špaldové mouky celozrnné hladké
- 110 g másla (vychlazeného)
- 2 vejce
- 3 g soli
- špetka kypřícího prášku
- (1 lžíce studené vody)
TVAROHOVÁ náplň
- 500 g tvarohu (nejlépe se hodí tučný tvaroh v alobalu, nebo farmářský tvaroh)
- 2 vejce
- 50 g agáve sirupu, javorového sirupu nebo medu (koláč není moc sladký, ale stačí to)
- 150 ml mléka
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 500 g ovoce (kompotované broskve nebo meruňky – 2 menší plechovky, nebo šťavnaté čerstvé ovoce – maliny / ostružiny / jahody / broskve / meruňky /…)
- 50 g plátků mandlí na vysypání a posyp
NEBO up-grade SMETANOVÁ verze:
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 200 g Lučiny
- 200 ml smetany (31%)
- 2 vejce
- 50 g agáve sirupu, javorového sirupu nebo medu
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 500 g ovoce
- 50 g plátků mandlí na vysypání a posyp
Postup:
- V míse promícháme mouku, kypř. prášek a sůl. Promneme s máslem. Vejce rozmícháme s vodou v misce a přilijeme k mouce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do igelitu a necháme odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Náplň: v míse šleháme tvaroh se sirupem a vejci. Postupně přilíváme mléko a za stálého šlehání přisypeme pudinkový prášek. (Ve smetanové verzi postupujeme podobně).
- Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 170 °C. Velkou koláčovou nebo větší čtvercovou formu vymažeme máslem a vysypeme plátky mandlí. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm a přeneseme do formy. Seřízneme a upravíme okraje, propícháme vidličkou a předpečeme 10 minut.
- Na předpečený korpus rozetřeme tvarohovou náplň a navrch poklademe ovocem. Pečeme v horkovzdušné troubě na 165°C asi 60 minut. 10 minut před dopečením posypeme mandlemi.