Suroviny:
- 200 g pohankové mouky
- 50 g jáhlové mouky
- 100 g mletých ořechů (vlašských, nebo máku)
- 160 g třtinového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g kokosového oleje (rozpuštěného)
- 300 ml rostlinného mléka
- Pár kapek citronové šťávy, sůl
- 1/2 kg ovoce – jahody / švestky / maliny / ostružiny / meruňky…
- Drobenka: 100 g strouhaného kokosu + 80 g třtinového cukru + 60 g kokosového oleje
Postup:
- V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny.
- Přilijeme mléko, citronovou šťávu a rozpuštěný tuk. Zamícháme.
- Vlijeme do vymazané a kokosem vysypané koláčové formy.
- Na těsto navrstvíme ovoce a posypeme drobenkou.
- Pečeme na 170 °C, 50 minut.
Pozn.: kombinujeme různé ořechy a koření podle typu použitého ovoce, např.:
- Švestky + mák + citronová kůra + perníkové koření
- Meruňky + kokos + vanilka
- Jahody + mandle + vanilka
- Ostružiny + vlašské ořechy + skořice