Vegan bezlepkový ovocný koláč

Suroviny:

  • 200 g pohankové mouky
  • 50 g jáhlové mouky
  • 100 g mletých ořechů (vlašských, nebo máku)
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50 g kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 300 ml rostlinného mléka
  • Pár kapek citronové šťávy, sůl
  • 1/2 kg ovoce – jahody / švestky / maliny / ostružiny / meruňky…
  • Drobenka: 100 g strouhaného kokosu + 80 g třtinového cukru + 60 g kokosového oleje

Postup:

  • V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny.
  • Přilijeme mléko, citronovou šťávu a rozpuštěný tuk. Zamícháme.
  • Vlijeme do vymazané a kokosem vysypané koláčové formy.
  • Na těsto navrstvíme ovoce a posypeme drobenkou.
  • Pečeme na 170 °C, 50 minut.

Pozn.: kombinujeme různé ořechy a koření podle typu použitého ovoce, např.:

  • Švestky + mák + citronová kůra + perníkové koření
  • Meruňky + kokos + vanilka
  • Jahody + mandle + vanilka
  • Ostružiny + vlašské ořechy + skořice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *