Tento recept mám od své babičky. Já jsem ho upravila do výživnější podoby. Uvádím zde originální i upravený recept se špaldovou moukou a třtinovým cukrem.
Původní recept – suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g jablek (strouhaných nahrubo)
- 250 g cukru
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek
- 1 lžíce (20 g) kakaa
- 150 g másla (rozpuštěného
- 2 lžíce rumu
- sůl
Poleva:
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce vody
Postup:
- V míse smíchat mouku, kakao, sůl a kypřící prášek.
- Ve druhé míse vyšlehat vejce s cukrem do pěny a postupně vešlehat rozpuštěné (a zchladlé) máslo a rum. Důkladné vyšlehání je základem úspěchu 😉 .
- Na konec do pěny vmíchat nahrubo nastrouhaná jablka (není třeba loupat, jen omýt a vykrojit jádřinec) a na závěr mouku s kakaem.
- Těsto vlít do koláčové formy vymazané máslem a vysypané kokosem.
- Péct na 175 °C, asi 40 minut.
- Poleva: V kastrůlku svaříme cukr s vodou na sirup a přidáme rum (alkohol se sice vypaří, ale rumové aroma se zachová). Mícháme metličkou a přisypeme kakao. Po částečném zchladnutí vmícháme máslo. Polevu nalejeme na vychladlý koláč, můžeme posypat kokosem a necháme ztuhnout.
Upravená up-grade verze:
Suroviny:
- 220 g špaldové mouky celozrnné hladké
- 250 g jablek strouhaných nahrubo
- 200 g třtinového cukru nebo medu
- 2 šťastná vejce (vejce z volného chovu s označením 0 nebo 1)
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- 130 ml slunečnicového oleje
- 30 g rozinek namočených v rumu
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- sůl, skořice, citronová kůra
Poleva:
- 150 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce vody
Postup je stejný, jako v originálním receptu =)
Pozn.: Používám nejraději třtinový cukr muscovado, který obsahuje zbytkovou melasu. Některé cukry označené jako třtinové bývají jen obarvené karamelem. Výhoda třtinového cukru spočívá v obsahu zbytkové melasy a tím je obohacen o stopové minerální látky a enzymy, které umožňují organismu cukr lépe vstřebat.
Více informací o cukru poskytnu osobně 😉