Vláčná kakaová buchta s jablky

Tento recept mám od své babičky. Já jsem ho upravila do výživnější podoby. Uvádím zde originální i upravený recept se špaldovou moukou a třtinovým cukrem.

Původní recept – suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g jablek (strouhaných nahrubo)
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce (20 g) kakaa
  • 150 g másla (rozpuštěného
  • 2 lžíce rumu
  • sůl

Poleva:

  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vody

Postup:

  • V míse smíchat mouku, kakao, sůl a kypřící prášek.
  • Ve druhé míse vyšlehat vejce s cukrem do pěny a postupně vešlehat rozpuštěné (a zchladlé) máslo a rum. Důkladné vyšlehání je základem úspěchu 😉 .
  • Na konec do pěny vmíchat nahrubo nastrouhaná jablka (není třeba loupat, jen omýt a vykrojit jádřinec) a na závěr mouku s kakaem.
  • Těsto vlít do koláčové formy vymazané máslem a vysypané kokosem.
  • Péct na 175 °C, asi 40 minut.
  • Poleva: V kastrůlku svaříme cukr s vodou na sirup a přidáme rum (alkohol se sice vypaří, ale rumové aroma se zachová). Mícháme metličkou a přisypeme kakao. Po částečném zchladnutí vmícháme máslo. Polevu nalejeme na vychladlý koláč, můžeme posypat kokosem a necháme ztuhnout.

Upravená up-grade verze:

Suroviny:

  • 220 g špaldové mouky celozrnné hladké
  • 250 g jablek strouhaných nahrubo
  • 200 g třtinového cukru nebo medu
  • 2 šťastná vejce (vejce z volného chovu s označením 0 nebo 1)
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 130 ml slunečnicového oleje
  • 30 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • sůl, skořice, citronová kůra

Poleva:

  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce vody

Postup je stejný, jako v originálním receptu =)

Pozn.: Používám nejraději třtinový cukr muscovado, který obsahuje zbytkovou melasu. Některé cukry označené jako třtinové bývají jen obarvené karamelem. Výhoda třtinového cukru spočívá v obsahu zbytkové melasy a tím je obohacen o stopové minerální látky a enzymy, které umožňují organismu cukr lépe vstřebat.

Více informací o cukru poskytnu osobně 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *