SUROVINY:
- 500 g ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ
- 280 ml (ROSTLINNÉ) SMETANY 12 % tuku
- 100 ml OLEJE (slunečnicový)
- 6 g SOLI
- 2 lžičky JABLEČNÉHO OCTA
POSTUP:
- Mouku promíchat se solí.
- Smetanu promíchat s olejem a octem.
- Vypracovat hladké těsto.
- Nechat odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Vyválet a vytáhnout do tenka.
- Naplnit libovolnou náplní , srolovat, potřít rozšlehaným vejcem.
- Péct v horkovzdušné troubě na 175 °C do zlata.
NÁPLNĚ:
- JABLEČNÁ (nahrubo strouhaná jablka se slupkou + skořice + rozinky (v rumu) + vlašské ořechy)
- MAKOVÁ (mák svařený v (rostlinném) mléce + třtinový cukr + sušené švestky / rozinky)
- ZELNÁ (slaná) (Cibulkový základ + římský kmín + kyselé zelí + uzený tempeh)
- ŠPENÁTOVÁ (cibulkový základ + sekaný špenát + smetana + vejce)
- … a další… 😉