O mně

Něco o sobě…

Jmenuji se Monika. Baví mě, když to mnou zpívá, tančí, běhá, když mnou proudí život. Ať už dělám cokoli, ať už jsem kdekoli… Žiju tak, aby se tento stav bytí stále více stával mou přirozeností.

S čím přicházím a co poskytuji

  • Věnuji pozornost tělu – fyzickému i energetickému – prostřednictvím masáže, neboli vědomého, přítomného doteku. To navozuje relaxaci, až meditativní stav, pocit sounáležitosti, celistvosti, ukotvení a uvědomělé bytí v těle.
  • Dalším zaměřením je jídlo a výživa. Jídlo je mým velkým životním učitelem. Žijeme v době nadbytku, a tak se s ním učíme zacházet. Každý po svém. Pro mě je jídlo metaforou k životu. ,,Jak k jídlu, tak k dílu, aneb ,,dívej se za to, co jíš“. Spíš než počítání kalorií a dodržování jakékoli striktní formy stravovacích systémů mě zajímá a baví psychologie výživy. Proč si vybíráme zrovna tyhle potraviny? Proč jíme tím nebo oním způsobem? Jaký máme vztah k jídlu? Mým záměrem je podat pomocnou ruku tomu, kdo bloudí ve světě výživových rad. Tomu, kdo je ztracen ve víru nefunkčních diet, nebo se potácí s poruchou příjmu potravy. Východiskem je naučit se jíst.
  • Třetí oblastí, které se s láskou a radostí věnuji, je tvoření v kuchyni. Vaření a pečení je pro mě alchymií. Jednotlivé suroviny různých chutí, barev a konzistencí, se snoubí v jedinou symfonii. Miluju dynamický a spontánní proces při vaření, i přesnost a preciznost při tvorbě dezertů. Mám velkou radost ze spokojených strávníků!

Co mě přivedlo k praktikování MASÁŽÍ

Hladit a promačkávat tělo mě bavilo vždycky. Napadlo mě tedy naučit se nějakou systematickou, ucelenou formu masáže a pochopit hlouběji svalovou soustavu i proudění energie v těle. Oslovilo mě učení Tantry, které propojuje fyzické a duchovní bytí ,,tancem mezi dvěma polaritami“. Proto se stal mým prvním masérským kurzem roční výcvik tantrických masáží u Johna Hawkena. Abych mohla masáže provozovat, účastnila jsem se i rekvalifikačního kurzu klasických sportovních masáží v Plzni. Tantrickým masážím jsem se věnovala přes tři roky v Tantra centru v Klatovech a poté v centru Božská tantra v Brně. Přitom jsem hledala vlastní způsob masáže, který se mnou rezonuje a dává mi smysl. Obohatila jsem se i kurzem Biodynamických masáží v Praze a pochopila jsem, že základ tantrických masáží vychází z principu biodynamiky, tedy oživování míst v těle, kde energie neproudí. Po čase jsem – obohacena různými druhy masáží a učením o fyzickém a energetickém těle – vyladila svoji formu masáže a tu nyní praktikuji. Má jasný rámec, ale přístup ke každému člověku je individuální, intuitivní. Při poskytování masáže je pro mě primární vlastní harmonické rozpoložení, neb jsem si vědoma, že je to právě vyladěnost a vnitřní klid, které dotekem předávám.

Jak jsem se dostala k VÝŽIVOVÝM KONZULTACÍM

Téma jídla a výživy mě přitahuje a provází celý život. Po vystudování gymnázia jsem tedy měla jasný směr. Na VOŠ Zdravotnické v Plzni jsem vystudovala nutriční terapii. Získala jsem zkušenosti ze stravovacích provozů, přehled o všemožných výživových směrech, o vlivu jídla na zdraví, a seznámila se s odborníky přes výživu. Přečetla jsem mnoho odborné literatury s tématikou jídla a zjistila, že co odborník, to jiný názor na to, co a jak jíst. Po studiu, po létě stráveném sběrem jahod v Norsku a po několika měsících v Českých Budějovicích (kde jsem si místo studia na Přírodovědecké fakultě raději našla brigádu v úžasné vegetariánské restauraci Spirála) jsem na 2 roky nastoupila do Domažlické nemocnice jako dietní sestra a následně jako vedoucí stravovacího provozu. Pochopila jsem ale, že zajeté koleje nemocničního dietního systému jsou příliš hluboké a své názory o zařazení bezmasých a nutričně bohatších jídlech neprosadím.

Kde jsem získala praxi ve vaření

Ale jak říkám, proud řeky života je silný a cestu si udělá… Využila jsem příležitost vařit v brněnském podniku Ponava, kde mi skvělý pan majitel dal volnou ruku. ,,Vař co chceš, jen aby to bylo dobré, vegan a bez lepku“ říkal. A pro mě to byla ta nejlepší škola vaření a organizace kolem, včetně sestavování menu a výběru zboží. Byl to způsob práce, o které jsem snila jako dietní sestra v nemocnici. S nástupem covidových opatření jsem však na 2 měsíce udělala odbočku do lesa a sázela stromky. Vaření mě ale opět volalo. Tak jsem začala vařit po celé ČR na několikadenních akcích a workshopech v meditačních a seberozvojových centrech. Tomu se s velkou radostí a plným nasazením věnuji. Vášeň mám i pro tvoření dortů a cukroví, které vyrábím na zakázku v době Vánoc, Velikonoc, nebo na svatby a oslavy.

Masáže, výživové konzultace a tvoření v kuchyni jsou pro mě tři hlavní, neoddělitelné a vzájemně se podporující oblasti zájmu.

Proč ,,Modroláska“?

Modrá je nekonečno, čistota a jasnost nebe, širých moří a hlubokých oceánů. Modrá je Země, náš domov. Barva, která nese klid, důvěru, naději a všeobjímající lásku. Modrá je moudrá.

Láska je pro mě stav bytí. Úplnost. Absolutno. Je to jedna z možných vibrací Universa, na kterou se lze naladit. Vibrace, jež vše prostupuje, vše přijímá, vše objímá, vše spojuje a propojuje. Láska je.

Laskavý přístup pro mě znamená komunikovat v čisté přítomnosti, od srdce k srdci. Přijímat druhého v jeho čisté pravdě a přirozenosti. Bez hodnocení a domněnek.

Proč píšu svůj web

Chci dát o sobě vědět. Dát vědět, že jsem tady, s vámi a pro vás. Chci žít své dary a sdílet je s ostatními. Tím se dál učit a růst. Mít své místo ve společnosti skrze svoji tvorbu a sdílení, být nenahraditelným střípkem celé mozaiky tohoto Světa. Žít autenticky.

,,Dívej se za to, co vidíš.“