Bábovka s houbou čagou
Suroviny:
- 4 VEJCE (bílky x žloutky)
- 150 ml OLEJE
- 300 g ŠPALDOVÉ MOUKY celozrnné hladké
- 1 lžička KYPŘ. PRÁŠKU
- 3 g SOLI
- 100 ml (teplé) VODY
- 250 g TŘTINOVÉHO CUKRU (Muscovado) nebo RAPADURY
- 12 – 16 g mleté ČAGY (to je 1g v každé porci = doporučená denní dávka)
POLEVA: 100 g ČOKOLÁDY 60 % + 60 ml SMETANY nebo MLÉKA
POSTUP:
- Předehřát troubu.
- Žloutky vyšlehat s vodou a cukrem do pěny. Pak přilít olej.
- Mouku promíchat se solí a práškem.
- Z bílků vyšlehat sníh.
- V misce rozmíchat čagu s asi 45 ml vody nebo smetany.
- Bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat kokosem / hrubou moukou / otrubama.. co je po ruce..
- Do žloutkové pěny po částech na střídačku zlehka vmíchat mouku a sníh.
- 2/3 těsta nalít do formy.
- Do zbylé 1/3 těsta vmíchat rozmíchanou čagu.
- Nalít do formy a vidličkou spirálovitě vytvořit mramor.
- Péct v horkovzdušné troubě na 160 °C asi 50 minut.