BABA ČAGA

Bábovka s houbou čagou

Suroviny:

  • 4 VEJCE (bílky x žloutky)
  • 150 ml OLEJE
  • 300 g ŠPALDOVÉ MOUKY celozrnné hladké
  • 1 lžička KYPŘ. PRÁŠKU
  • 3 g SOLI
  • 100 ml (teplé) VODY
  • 250 g TŘTINOVÉHO CUKRU (Muscovado) nebo RAPADURY
  • 12 – 16 g mleté ČAGY (to je 1g v každé porci = doporučená denní dávka)

POLEVA: 100 g ČOKOLÁDY 60 % + 60 ml SMETANY nebo MLÉKA

POSTUP:

  • Předehřát troubu.
  • Žloutky vyšlehat s vodou a cukrem do pěny. Pak přilít olej.
  • Mouku promíchat se solí a práškem.
  • Z bílků vyšlehat sníh.
  • V misce rozmíchat čagu s asi 45 ml vody nebo smetany.
  • Bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat kokosem / hrubou moukou / otrubama.. co je po ruce..
  • Do žloutkové pěny po částech na střídačku zlehka vmíchat mouku a sníh.
  • 2/3 těsta nalít do formy.
  • Do zbylé 1/3 těsta vmíchat rozmíchanou čagu.
  • Nalít do formy a vidličkou spirálovitě vytvořit mramor.
  • Péct v horkovzdušné troubě na 160 °C asi 50 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *