Ze špaldové mouky, z domažlických surovin
Rozpis na 4 koláče o průměru 33 cm
TĚSTO:
- ROZKVAS: 1 lžíce (žitného) živého kvásku + 80 ml vody + 70 g špaldové mouky celozrnné hladké
Rozmícháme a necháme kvasit v čisté míse při pokojové teplotě 9 hodinTĚSTO:
TĚSTO:
- 500 g špaldové celozrnné mouky hladké
- 2 žloutky
- 100 g medu
- 100 g másla
- 250 – 300 ml mléka
- 150 g rozkvasu
- citronová kůra
- 8 g soli
POSTUP:
- Mléko + med + máslo zahřejeme v kastrůlku do rozpuštění. Do této vlažné (30 °C) směsi vmícháme žloutky a přilijeme do rozkvasu.
- Mouku promícháme metličkou s citronovou kůrou a solí. Postupně přisypáváme do směsi s rozkvasem.
- Vymícháme kompaktní, nelepivé těsto. Množství mléka se liší podle savosti mouky.
- Při pokojové teplotě (22°C) necháme v míse pod utěrkou kvasit 4 hodiny.
ZDOBENÍ:
TVAROH: 1 kg tvarohu (nejlépe farmářský, případně tučný z alobalu) + 200 g medu (nebo 150 g agávového sirupu / sirobu nebo 200 g třtinového cukru) + 4 vejce + citronová kůra (+ rum na zředění)
Vejce rozmícháme s cukrem, přidáme tvaroh a dochutíme.
POVIDLA: 400 g švestkových povidel + rum + perníkové koření
MÁK: 200 g mletého máku + 300 ml (farmářského / tučného) mléka + 50 g medu (nebo třtinového cukru).
Mléko s medem svaříme a vmícháme mák a pod pokličkou necháme dojít a zhoustnout. Pokud je náplň příliš tekutá, lze zahustit 1/2 pudinkového prášku, nebo 20 g kukuřičného škrobu nebo vmíchat 1/2 vejce).
DOKONČENÍ:
- 100 g plátků mandlí
- 150 g rozinek namočených v rumu
- 200 ml smetany ke šlehání
- vejce a máslo na potření okrajů
VÝROBA:
- Těsto zvážíme a rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvoříme bochánek a umístíme na střed kruhu vystřiženého z pečícího papíru (průměr je asi o 1 cm větší, než bude průměr koláče. Těsto postupně roztahujeme a přitom točíme.
- Okraje potřeme rozmíchaným vejcem.
- Povrch těsta potřeme 1/4 tvarohové náplně.
- Makovou a povidlovou náplní zdobíme koláč pomocí zdobícího sáčku.
- Dozdobíme rozinkami, posypeme plátky mandlí.
- Pečeme na 180 °C, 15 – 20 minut.
- Po vytažení z trouby potřeme okraje rozpuštěným máslem a povrch koláče pocákáme smetanou.