Chodské koláče kváskové

Ze špaldové mouky, z domažlických surovin

Rozpis na 4 koláče o průměru 33 cm

TĚSTO:

  • ROZKVAS: 1 lžíce (žitného) živého kvásku + 80 ml vody + 70 g špaldové mouky celozrnné hladké

Rozmícháme a necháme kvasit v čisté míse při pokojové teplotě 9 hodinTĚSTO:

TĚSTO:

  • 500 g špaldové celozrnné mouky hladké
  • 2 žloutky
  • 100 g medu
  • 100 g másla
  • 250 – 300 ml mléka
  • 150 g rozkvasu
  • citronová kůra
  • 8 g soli

POSTUP:

  • Mléko + med + máslo zahřejeme v kastrůlku do rozpuštění. Do této vlažné (30 °C) směsi vmícháme žloutky a přilijeme do rozkvasu.
  • Mouku promícháme metličkou s citronovou kůrou a solí. Postupně přisypáváme do směsi s rozkvasem.
  • Vymícháme kompaktní, nelepivé těsto. Množství mléka se liší podle savosti mouky.
  • Při pokojové teplotě (22°C) necháme v míse pod utěrkou kvasit 4 hodiny.

ZDOBENÍ:

TVAROH: 1 kg tvarohu (nejlépe farmářský, případně tučný z alobalu) + 200 g medu (nebo 150 g agávového sirupu / sirobu nebo 200 g třtinového cukru) + 4 vejce + citronová kůra (+ rum na zředění)

Vejce rozmícháme s cukrem, přidáme tvaroh a dochutíme.

POVIDLA: 400 g švestkových povidel + rum + perníkové koření

MÁK: 200 g mletého máku + 300 ml (farmářského / tučného) mléka + 50 g medu (nebo třtinového cukru).

Mléko s medem svaříme a vmícháme mák a pod pokličkou necháme dojít a zhoustnout. Pokud je náplň příliš tekutá, lze zahustit 1/2 pudinkového prášku, nebo 20 g kukuřičného škrobu nebo vmíchat 1/2 vejce).

DOKONČENÍ:

  • 100 g plátků mandlí
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • vejce a máslo na potření okrajů

VÝROBA:

  • Těsto zvážíme a rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvoříme bochánek a umístíme na střed kruhu vystřiženého z pečícího papíru (průměr je asi o 1 cm větší, než bude průměr koláče. Těsto postupně roztahujeme a přitom točíme.
  • Okraje potřeme rozmíchaným vejcem.
  • Povrch těsta potřeme 1/4 tvarohové náplně.
  • Makovou a povidlovou náplní zdobíme koláč pomocí zdobícího sáčku.
  • Dozdobíme rozinkami, posypeme plátky mandlí.
  • Pečeme na 180 °C, 15 – 20 minut.
  • Po vytažení z trouby potřeme okraje rozpuštěným máslem a povrch koláče pocákáme smetanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *