Vegan, bez lepku, 4 porce
- 500 g červené řepy – syrové
- 500 g brambor – syrových
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 – 200 g pohankové mouky
- 2 vejce (nebo 20 g mletých lněných semínek rozmíchaných s 60 ml vařící vody)
- Sůl, majoránka, pepř, mletý kmín
- (50 g pražených slunečnicových semínek)
- slunečnicový olej na smažení
Postup:
Červenou řepu a brambory důkladně omyjeme, není nutné loupat. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory. Šťávu z nich vymačkáme. K bramborům přistrouháme na jemnou červenou řepu. Přidáme cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vejce nebo rozmíchané lněné semínko (pro vegan verzi) a případně slunečnicová semínka. Vše důkladně promícháme a zahustíme pohankovou moukou.
V pánvi rozehřejeme olej a tvoříme bramboráky.
Řepáky lze také upéct v troubě: Plech vymastíme olejem, rozprostřeme na něj těsto v tenké vrstvě a upečeme 20 minut v troubě na 180 °C.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo se salátem z kysaného zelí:
- 400 g kysaného zelí
- 1 ks mrkve nastrouhané najemno