Bramboráky z červené řepy – řepáky

Vegan, bez lepku, 4 porce

  • 500 g červené řepy – syrové
  • 500 g brambor – syrových
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 – 200 g pohankové mouky
  • 2 vejce (nebo 20 g mletých lněných semínek rozmíchaných s 60 ml vařící vody)
  • Sůl, majoránka, pepř, mletý kmín
  • (50 g pražených slunečnicových semínek)
  • slunečnicový olej na smažení

Postup:

Červenou řepu a brambory důkladně omyjeme, není nutné loupat. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory. Šťávu z nich vymačkáme. K bramborům přistrouháme na jemnou červenou řepu. Přidáme cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a vejce nebo rozmíchané lněné semínko (pro vegan verzi) a případně slunečnicová semínka. Vše důkladně promícháme a zahustíme pohankovou moukou.

V pánvi rozehřejeme olej a tvoříme bramboráky.

Řepáky lze také upéct v troubě: Plech vymastíme olejem, rozprostřeme na něj těsto v tenké vrstvě a upečeme 20 minut v troubě na 180 °C.

Podáváme se zeleninovým salátem nebo se salátem z kysaného zelí:

  • 400 g kysaného zelí
  • 1 ks mrkve nastrouhané najemno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *