Zeleninové kari s červenou čočkou

Vegan, bez lepku, 4 porce

  • 2 ks cibule
  • 0,8 – 1 kg zeleniny (mrkev, dýně, brokolice, cuketa)
  • zázvor (kus velikosti palce)
  • 200 g červené čočky
  • 200 ml kokosového mléka (v plechovce)
  • 0,5 l vody
  • sůl
  • koření: kari, garam masala, kurkuma, citronová šťáva
  • 50 ml slunečnicového nebo kokosové oleje
  • (pražené arašídy, kešu oříšky nebo plátky kokosu)

Postup:

Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky do zlatova. Zaprášíme kořením a necháme lehce rozvonět (pozor, jen krátce, aby se nespálilo).

Přihodíme mrkev nakrájenou na větší kousky, osolíme, promícháme, krátce orestujeme na mírném plameni. Mezi tím nkrájíme dýni na větší kousky a přidáme k mrkvi. Opět osolíme špetkou soli (solíme každou zeleninu znovu, po malých špetkách, chutě se tak lépe prolnou). Necháme pod pokličkou lehce podusit ve vlastní šťávě.

Následně přidáme brokolici rozebranou na růžičky a na konec cuketu nakrájenou na větší kousky. Přidáme zázvor nastrouhaný na jemném struhadle. Promícháme a 5 minut vše společně pod poklicí podusíme.

Podlijeme vroucí vodou. Čočku propláchneme v sítu pod tekoucí studenou vodou a přidáme k zelenině. Vaříme 10 minut. Na konec přidáme kokosové mléko a opět necháme krátce provařit. Na závěr doladíme chuť citronovou šťávou.

Podáváme s jasmínovou rýží:

V mělkém hrnci přivedeme k varu 560 – 600 ml vody se špetkou soli a kapkou oleje. Rýži propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, abychom jí zbavili přebytečného škrobu. Vsypeme do vroucí vody, promícháme metličkou, aby se neslepila. Asi po 3 minutách znovu promíchneme, aby se rýže nepřilepila ke dnu. Pak už necháme jen probublávat pod poklicí na mírném plameni 10 minut.

Vůně jasmínové rýže se umocní přidáním několika kousků hřebíčku při vaření.

Servírujeme s praženými arašídy a kešu oříšky (stačí 10 minut na plechu v troubě vyhřáté na 160 °C), nebo kokosovými plátky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *