Vegan, 5 porcí

Sekaná
- 300 g hnědé čočky
- 2 vejce nebo 25 g mletého lněného semínka rozmíchat v 100 ml horké vody
- 1/4 l jemných ovesných vloček
- 2 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 menších kusů mrkve
- 2 lžíce hořčice
- 80 ml oleje
- 50 g pražených slunečnicových semínek nebo lískových oříšků
- sůl, pepř, majoránka, uzená paprika
Postup:
Čočku namočíme na 6 – 8 hodin. Slijeme, propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla těsně ponořená. Vaříme 30 minut s bobkovým listem.
Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky do zlatova. Přidáme česnek. Zaprášíme špetkou pepře a paprikou.
Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo, přidáme k cibuli, osolíme, přidáme majoránku a pod pokličkou necháme ve vlastní šťávě podusit do měkka. Poté vmícháme hořčici a semínka nebo oříšky.
Směs promícháme s uvařenou čočkou, vmícháme vejce, nebo rozmíchaná lněná semínka a zahustíme ovesnými vločkami.
Pekáček vymažeme olejem, navrstvíme do něj čočkovou směs a vršek pomažeme olejem a můžeme posypat semínky.
Pečeme na horní a spodní ohřev na 175 °C, 30 – 40 minut.
Příloha:
Bramborovo-celerové pyré:
- 500 g brambor
- 500 g celeru
- 100 – 150 ml (rostlinné) smetany
Brambory a celer očistíme, nebo oškrábeme. Nakrájíme na kostky, zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené, osolíme a vaříme asi 15 minut do měkka. Uvařené pak i s vodou rozmačkáme šťouchadlem na brambory, Zalijeme horkou smetanou a vyšleháme šlehačem do jemného pyré.
Salátek z čínského zelí:
- 1/2 čínského zelí
- 1 větší mrkev
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička medu
- 1 lžička olivového oleje
Zelí nakrájíme na tenké nudličky, přidáme mrkev strouhanou najemno. Zalijeme zálivkou z citronu a medu. Zakápneme olejem.