Čočková sekaná

Vegan, 5 porcí

Sekaná

  • 300 g hnědé čočky
  • 2 vejce nebo 25 g mletého lněného semínka rozmíchat v 100 ml horké vody
  • 1/4 l jemných ovesných vloček
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 menších kusů mrkve
  • 2 lžíce hořčice
  • 80 ml oleje
  • 50 g pražených slunečnicových semínek nebo lískových oříšků
  • sůl, pepř, majoránka, uzená paprika

Postup:

Čočku namočíme na 6 – 8 hodin. Slijeme, propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla těsně ponořená. Vaříme 30 minut s bobkovým listem.

Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky do zlatova. Přidáme česnek. Zaprášíme špetkou pepře a paprikou.

Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo, přidáme k cibuli, osolíme, přidáme majoránku a pod pokličkou necháme ve vlastní šťávě podusit do měkka. Poté vmícháme hořčici a semínka nebo oříšky.

Směs promícháme s uvařenou čočkou, vmícháme vejce, nebo rozmíchaná lněná semínka a zahustíme ovesnými vločkami.

Pekáček vymažeme olejem, navrstvíme do něj čočkovou směs a vršek pomažeme olejem a můžeme posypat semínky.

Pečeme na horní a spodní ohřev na 175 °C, 30 – 40 minut.

Příloha:

Bramborovo-celerové pyré:

  • 500 g brambor
  • 500 g celeru
  • 100 – 150 ml (rostlinné) smetany

Brambory a celer očistíme, nebo oškrábeme. Nakrájíme na kostky, zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené, osolíme a vaříme asi 15 minut do měkka. Uvařené pak i s vodou rozmačkáme šťouchadlem na brambory, Zalijeme horkou smetanou a vyšleháme šlehačem do jemného pyré.

Salátek z čínského zelí:

  • 1/2 čínského zelí
  • 1 větší mrkev
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička olivového oleje

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, přidáme mrkev strouhanou najemno. Zalijeme zálivkou z citronu a medu. Zakápneme olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *