Listové těsto

Rozpis na 600 g

Suroviny

  • Moučná část:
  • 250 g hladké mouky (opět může být celozrnná)
  • 2 žloutky
  • 30 ml (2 lžíce) jablečného octa
  • 45 ml (3 lžíce) vody
  • 2 g soli
  • Máslová část:
  • 125 g hladké mouky (může být i celozrnná pšeničná nebo špaldovvá)
  • 250 g másla (změklého)
  • 1 g soli

Postup:

  • Začneme moučnou částí. V míse promícháme mouku se solí.
  • V misce rozmícháme žloutky s vodou a octem.
  • Promícháme a zpracujeme v hladké a pružné těsto.
  • Na máslovou část promícháme změklé máslo s moukou a solí.
  • Na pomoučeném vále rozválíme moučnou část těsta na asi 0,5 cm tlustou placku.
  • Na ni rozetřeme máslovou část.
  • Několikrát přehneme – složíme – v kostku a uložíme alespoň na 8 h do lednice.
  • Vychlazené těsto vyválíme do tenké placky a znovu přehýbáním složíme v kostku.
  • Nyní můžeme s těstem libovolně pracovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *