Rozpis na 600 g
Suroviny
- Moučná část:
- 250 g hladké mouky (opět může být celozrnná)
- 2 žloutky
- 30 ml (2 lžíce) jablečného octa
- 45 ml (3 lžíce) vody
- 2 g soli
- Máslová část:
- 125 g hladké mouky (může být i celozrnná pšeničná nebo špaldovvá)
- 250 g másla (změklého)
- 1 g soli
Postup:
- Začneme moučnou částí. V míse promícháme mouku se solí.
- V misce rozmícháme žloutky s vodou a octem.
- Promícháme a zpracujeme v hladké a pružné těsto.
- Na máslovou část promícháme změklé máslo s moukou a solí.
- Na pomoučeném vále rozválíme moučnou část těsta na asi 0,5 cm tlustou placku.
- Na ni rozetřeme máslovou část.
- Několikrát přehneme – složíme – v kostku a uložíme alespoň na 8 h do lednice.
- Vychlazené těsto vyválíme do tenké placky a znovu přehýbáním složíme v kostku.
- Nyní můžeme s těstem libovolně pracovat.