Rajčatovo-pomerančová polévka s červenou čočkou

Kořeněná, vegan, bez lepku

Suroviny na 5 porcí:

  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g kokosového oleje
  • koření: kurkuma, skořice, garam masala, zázvor, mletý římský kmín, sůl
  • 5 ks rajčat
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 malá sklenička sušených rajčat v oleji
  • 2 ks pomeranče, kůra z 1/2 pomeranče
  • 150 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo voda na dolití

Postup:

  • Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli do sklovata. Postupně přisypeme koření a necháme rozvonět. Nakonec zasmažíme rozetřený česnek.
  • Rajčata nakrájíme na kostičky, vhodíme do hrnce, osolíme a pod poklicí dusíme na mírném plameni ve vlastní šťávě.
  • Mezi tím omyjeme pomeranč, na jemném struhadle nastrouháme vrchní kůru a přidáme k rajčatům. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nejlepší je pomeranč úplně odblanit nebo z něj vymačkat šťávu. Přidáme k rajčatům, promícháme.
  • Přilijeme krájená rajčata z plechovky a nakrájená sušená rajčata. Promícháme, zarestujeme a nakonec přilijeme vařící vodu nebo zeleninový vývar a provaříme.
  • Čočku propláchneme v sítu pod studenou tekoucí vodou a přidáme do polévky. Vaříme 10 minut.
  • Podáváme s čerstvým koriandrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *