Kořeněná, vegan, bez lepku

Suroviny na 5 porcí:
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 70 g kokosového oleje
- koření: kurkuma, skořice, garam masala, zázvor, mletý římský kmín, sůl
- 5 ks rajčat
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 malá sklenička sušených rajčat v oleji
- 2 ks pomeranče, kůra z 1/2 pomeranče
- 150 g červené čočky
- zeleninový vývar nebo voda na dolití
Postup:
- Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli do sklovata. Postupně přisypeme koření a necháme rozvonět. Nakonec zasmažíme rozetřený česnek.
- Rajčata nakrájíme na kostičky, vhodíme do hrnce, osolíme a pod poklicí dusíme na mírném plameni ve vlastní šťávě.
- Mezi tím omyjeme pomeranč, na jemném struhadle nastrouháme vrchní kůru a přidáme k rajčatům. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nejlepší je pomeranč úplně odblanit nebo z něj vymačkat šťávu. Přidáme k rajčatům, promícháme.
- Přilijeme krájená rajčata z plechovky a nakrájená sušená rajčata. Promícháme, zarestujeme a nakonec přilijeme vařící vodu nebo zeleninový vývar a provaříme.
- Čočku propláchneme v sítu pod studenou tekoucí vodou a přidáme do polévky. Vaříme 10 minut.
- Podáváme s čerstvým koriandrem.